Romney on a roll – men nu truer Syden

Af David Trads 7

MANCHESTER, NH – 10-1-12: Før primærvalget i New Hampshire skrev jeg i min blog, at der var tre ting, jeg ville holde øje med, når resultatet af primærvalget tikkede ind. Nu kender vi stemmetallene, så lad mig se på de tre mine spørgsmål et for et – og lad mig også kigge fremad:

For det første – får Romney over 40 procent?

Næsten og så tæt på, at valget var en klar succes. Hans sejr var rigeligt stor nok til, at han er on a roll. Med to sejre i bagagen (Iowa og New Hampshire) rykker han ind i Syden med enorm selvsikkerhed. Han kunne ikke stå stærkere på nuværende tidspunkt.

For det andet – sikrer Huntsman sig andenpladsen?

Nej, Huntsman blev nummer tre. Det var skuffende for kandidaten, som har satset hele butikken på en overraskelse i New Hampshire. Han har kun et håb tilbage – nemlig at Romney pludselig falder sammen. Jeg tror ikke på ham.

For det tredje – får Santorum eller Gingrich rollen som den stærke konservative?

Ingen af dem ser særligt stærke ud, men opbakning fra næsten lige så mange eller rettere lige så stemmer, nemlig godt ti procent. Gingrich trækker dog lidt fra, idet han nu kommer på hjemmebane i Syden.

Hvad nu?

Republikanerne rykker omgående videre til South Carolina – den mest beskidte af alle delstater, når det handler om at føre valgkamp (Se Poul Høis pointe her)– og her ændrer tonen sig med statsgaranti fra hård til endnu hårdere. De to konservative, som nu kæmper om at erobre pladsen som Romneys førsteudfordrer – mest Gingrich, men også Rick Perry – har allerede vist, at de vil angribe benhårdt.

Hvorfor ignorerer jeg Ron Paul?

Den 76-årige super-liberalist klarede sig igen godt – med en klar andenplads. Alligevel tror nærmest ingen iagttager – og heller ikke jeg – på, at han har en chance for at ende med at vinde. Et er hans økonomiske politik, som er ekstrem (han vil skære en fjerdedel af det offentliges budget omgående). Noget andet er hans ekstreme udenrigspolitik (han vil trække USA’s militær ud af stort set alt). Summen af de to emner – hvor meget man end måtte synes om dem – gør ham uspiselig for et flertal af republikanerne.

DAVID TRADS

Følg også David Trads her:

’GLOBUS – USA’ på Radio24syv’

TWITTER

FACEBOOK

 

7 kommentarer RSS

 1. Af Marie Jespersen

  -

  Der skal dog virkeligt lægges et massivt pres på Romney i SC for at fratage ham sejren, og hvis ikke det lykkes der kan det ikke lade sig gøre nogen steder.

 2. Af Thomas Kemdahl

  -

  Tras er bras.
  Det er jo latterligt at du, trads, har det privilegie at skrive i Berlingske, når det er så tydeligt at du bare kopiere fra de amerikanske medier(som er ufattelig partiske). Du har jo ingen selvstændige tanker mand!

  Man kan ikke blive ved med at ignorer Ron paul – og du kommer til at æde dine ord trads.

  Ron Paul 2012

 3. Af Steen Thaulow Olsen

  -

  Det glæder mig at se at amerikanerne er begyndt at åbne øjnene for Ron Paul. En klar andenplads i New Hampshire- fin fremgang. Og jo flere, der får øjnene op for Pauls fredsvisioner og hans og hans holds klare økonomiske plan samt anerkender en vilje til at sende USA tilbage på den rette sti (stop for de evige militærindgribener overalt på kloden samt for the Patriot Act-politistaten), jo mere vil momentum vokse.
  Men.. Trads kan have ret i at Paul ikke burde stille op for republikanerne. Partiet er, nøjagtig som demokraterne, nu 100% i lommen på bankforbryderne og militærindustrialisterne, og har, som demokraterne, været det siden 22.november 1963. Jeg synes han burde prøve at stille op som uafhængig kandidat.

 4. Af Jacob Selchau

  -

  Jeg finder det beklageligt at Ron Paul ignoreres.

  Jeg regner bestemt ikke med at han faktisk vil vinde, men:

  1) Han repræsenterer en stærk opinion i det Republikanske parti. Væksten af denne er et spændende emne. For lidt over en generation siden, så var det de hardcore konservative, såsom Reagan og Goldwater, der var de mærkelige, som ingen regnede med. Nu er deres synspunkter mainstream.

  2) Ron Paul er blevet nedtonet konsekvent. Vi bør ikke hjælpe dermed.

  3) Vi ignorerer ikke andre kandidater, der heller ikke har en chance. Tror nogen at Jon Huntsman kan blive Republikanernes kandidat?

 5. Af Johannes Bremer

  -

  Ingen tvivl, det virkelige slag mellem kandidaterne Romney og Rick Perry forventes at stå i det snavsede South Carolina, hvor sejlene er sat til kamp fra en stridslysten Rick Perry, efter at ha` tabt pusten i Iowa og New Hampshire, og nu forventes at få revanche gennem støtte fra et lydhørt publikum. Hertil kommer Gingrich i ”skarp trav” med en støtteorganisation, der er på vej med at indrykke propagandafilm, der angriber Romney som en rigoristisk virksomleder – langt fra værdibaseret ledelse, som det man kunne ønskes for en kommende præsident.
  V.h. johannes

 6. Af Martin Boller

  -

  Ingen tvivl om at skræmmekampagnen mod Romney vil virke i Syden. Men skal det koste ham nomineringen skal vælgerne samle sig om en anden kandidat og det er der ikke noget der tyder på i øjeblikket. Romney er også klart foran i støtte fra guvernører, senatorer og medlemmer af Repræsentanternes Hus. Hvis Romney skal væk fra førerrollen skal Perry starte med at trække sig og så støtte en af de andre. Og sådan skal det fortsætte. Problemet er bare at Huntsman højst sandsynligt vil støtte Romney. Ron Paul vil få det svært da hans eneste store støtte er hans søn Rand Paul. Han burde i stedet droppe ud på et tidspunkt og enten stille op som uafhængig eller søge Libertarians nominering. Romney bliver nok republikanernes kandidat hvis ikke vælgerne klart samler sig om en anden eller en stor skandale f.eks. om utroskab sætter en stopper for det.

 7. Af Martin Boller

  -

  I øvrigt klarede Romney sig ikke fantastisk i Iowa. Der var flere vælgere end i 2008 men han fik færre stemmer. Forskellen er selvfølgelig at han vandt i år og kun blev nummer 2 sidste gang. Han klarede sig helt klart bedre i New Hampshire end i 2008 så det ser ikke dårligt ud. Og så snart Huntsman dropper ud og støtter ham ser det endnu bedre ud.

Kommentarer er lukket.