Tre ting, jeg holder øje med i New Hampshire

Af David Trads 13

MANCHESTER, NH: 9-1-12: New Hampshire, denne lille stat, som er mindre end Jylland og har færre indbyggere end København, indtager en mytisk status i republikansk demokrati:

Fire ud af fem gange siden Anden Verdenskrig har de republikanske græsrødder nemlig ved deres primærvalg peget på den politiker, som endte med at blive partiets præsidentkandidat.

”We pick winners in New Hampshire,” som de stolt siger.

Det er ikke altid rigtigt – tænk på John McCain, som i 2000 besejrede George W. Bush ved delstatens primærvalg, men endte med at blive kvast af Texas-guvernøren – men da det næsten altid er tilfældet, tager kandidater det mere seriøst end noget andet. Dagens valg – tirsdag den 10. januar – ligner en sikker sejr til Mitt Romney, der også er klar favorit nationalt. Her er de seneste målinger:

Romney 41%, Ron Paul 17%, Santorum 11%, Huntsman 11%, Gingrich 8%, Perry 1% (WMUR News).

Romney 33%, Ron Paul 20%, Huntsman 13%, Gingrich 11%, Santorum 10%, Perry 1% (7News).

De tre ting, som jeg vil holde øje med, når resultaterne tikker ind – i løbet af natten til onsdag, dansk tid – er:

For det første – får Romney over 40 procent?

Mitt Romney, favoritten, skal vinde – og han skal helst vinde stort. New Hampshire er hans hjemmebane – han er fra nabostaten Massachusetts, hvor han var guvernør, og han bor dele af året i sit sommerhus her i staten. Får han over 40 procent af stemmerne, så cruiser han direkte mod sit partis nominering. Mellem 35 og 40 procent er ok, men, siger alle iagttagere, får han under 35 procent, så er det nærmest et nederlag. Meningsmålinger tyder på succes.

For det andet – sikrer Huntsman sig andenpladsen?

Jon Huntsman, den mest moderate, skal mindst blive nummer tre for at kunne fortsætte. Allerhelst skal han kæmpe sig ind på andenpladsen, for det vil virkelig give ham momentum. Huntsman har satset hele butikken på at klare sig godt i New Hampshire – han sprang over Iowa, er den kandidat med flest besøg i staten, han har brugt alle sine penge i staten. Meningsmålinger er usikre, så han skal i klicheens egentlige forstand håbe på hver eneste stemme.

For det tredje – får Santorum eller Gingrich rollen som den stærke konservative?

Rick Santorum og Newt Gingrich kæmper om at indtage rollen som den ægte konservative, der skal tage den endelige kamp mod formentlig Romney. Ingen af dem står til mere end omkring hver tiende stemme, men de kæmper desperat for at snige sig forbi den anden, inden primærvalget rykker videre til Syden, hvor de konservative står stærkere. Hvis en af dem klarer sig rigtigt dårligt – det vil sige omkring 5 procent – så vil han måske trække sig.

Hvorfor nævner jeg ikke Ron Paul? Fordi jeg vurderer, at han har nul chance for at ende som sit partis kandidat.

DAVID TRADS

Følg også David Trads her:

’GLOBUS – USA’ på Radio24syv’

TWITTER

FACEBOOK

13 kommentarer RSS

 1. Af Erik H.

  -

  Du kan ignorere Ron Paul alt du vil David Trads, men han er stadig den største politiske overraskelse i mange år. Lidt pinligt er det at se en garvet journalist som dig falde for mediernes manipulation i USA:

 2. Af Frederik Lundberg

  -

  Hvorfor nævner jeg ikke Ron Paul? Fordi jeg vurderer, at han har nul chance for at ende som sit partis kandidat.

  Men du vurderer simpelthen at John Huntsman og Rick Santorum, har større chance end Ron Paul??

  Hvad bygger du den analyse på????

 3. Af Jesper Lieberkencht

  -

  Hvorfor mener du ikke, at Ron Paul har en chance?

 4. Af Torben Andersen

  -

  Ron Pauls politik skræmme Imperiet, – og dets venner. Det er ikke overraskende.

  Medierne evner tilsyneladende ikke at beskæftige sig med Ron Pauls politik. Det overrasker mig til gengæld.

  David Trads, Hvorfor er du bange for Ron Pauls politik ?

 5. Af Thomas Kemdahl

  -

  David trads har samme holdning til Ron Paul som fx Bill O’Rilley, grunden til B.O’Rilley ikke tror på Ron paul er fordi han ikke forstår hvad Ron Paul siger og fordi han er korrupt, måske er det det samme for trads.

 6. Af Thomas Kemdahl

  -

  http://www.youtube.com/watch?v=ae09vlK8_gM

 7. Af Johannes Bremer

  -

  Den amerikanske drøm (engelsk American Dream) er en betegnelse på troen på at ethvert individ gennem hårdt arbejde og egen viljekraft kan forbedre sit liv forventes i bedste velgående som mål op til valget i november. Hvad der derimod ikke er enighed om, er midlerne til at nå dette mål, hvor Republikanerne vil skære ned på de offentlige udgifter. Obama og Demokraterne vil hæve skatterne – og helst på de rige, for selv om der er et lille opsving i økonomien, så er diskussionen hed og voldsom op til primærvalget blandt Republikanerne, bl.a. Obamas planlagte nye udgifter til Medicare sætter sindene i kog, idet det åbenbart er Demokraternes intentionen at rykke USA tættere på ideen om en europæisk ”velfærdsstat” – hvis man accepterer en stat af europæiske dimensioner, accepterer man samtidig at være permanent fattige lyder det.
  En frisk meningsmåling lavet af CBS News viser, at kun Mitt Romney og Ron Paul blandt republikanernes præsidentkandidater kan konkurrere med Obama. På spørgsmålet “hvem ville du stemme på ved valget i november?”, får Mitt Romney 47% i heads-up mod Barack Obamas 45%. Ron Paul får 45% mod Obamas 46%. Ron Paul står især stærkt !
  De 46 % er en gave fra himlen, hvor den stærk troende Romney ikke kan forvente at få samme hjælp, selv om amerikanernes trosbillede er en klar kulturbære, der under det kommende valg i november og med Romney som kandidat nok vil kunne flytte bjerge, især med sydens mange stemmer fra ”believers”, ikke mindst fra Alabama og det øvrige religiøse syden, der har hadkampagner mod Obama i gang!

  V.h. johannes

 8. Af Lars Madsen

  -

  Ron Paul er da den mest republikanske kandidant. De personer du kalder ærkerepublikanere er en slags neo-konservative. Partiet af blevet hi-jacket og kørt totalt af sporet de seneste årtier.
  Du har drukket for meget af natpotten.

 9. Af Bjarne Nissen

  -

  Valg i USA kræver ikke det store analysearbejde. Kandidaten med flest penge vinder. Derovre er pengesedlen stærkere end stemmesedlen.

 10. Af Romney on a roll – men nu truer Syden — Ifølge David Trads

  -

  […] NH – 10-1-12: Før primærvalget i New Hampshire skrev jeg i min blog, at der var tre ting, jeg ville holde øje med, når resultatet af primærvalget tikkede ind. Nu kender vi stemmetallene, så lad mig se på de […]

 11. Af Johannes Bremer

  -

  Selv med 38 procent af stemmerne fra primærvalget i New Hampshire og som favorit til at blive den republikanske præsidentkandidat til valget i november vil den nu 64 årige Mitt Romney, stærk troende, tidligere guvernør i Massachusett og direktør for vinterlegene i Salt Lake City ikke kunne forvente at få samme hjælp fra de højere magter mod en nuværende præsident som Obama. For selv med nok så god hjælp fra ”believers”, ikke mindst fra Alabama og det øvrige religiøse Syden, der har hadekampagner mod Obama i gang, så vurderes hans chancer langt fra overvældende af medierne!
  V.h. johannes

 12. Af Johannes Bremer

  -

  For genvalg af Obama til november vil faktorer som økonomi og beskæftigelse være helt afgørende for hans chancer.
  Set i lyset af et begyndende opsving i amerikansk økonomi, der forventes at fortsætte, vurderes Obama af medierne som mulig vinder.
  Men ingen kender dagen før værtshusene lukker – og de lukker som bekendt aldrig!
  V.h. johannes

 13. Af Ove Sorensen

  -

  Der er aabenbart en masse mennesker, der bliver frygtelig fornaermede, hvis Hr. Trads ikke taler
  rosende om Hr. Paul.
  Det er de selvfoelgelig i deres fulde ret til at
  blive. Men desvaerre for dem er det fuldstaendig ligegyldigt, hvad de mener.
  Sandheden er, at det republikanske parti aldrig
  nogensinde vil vaelge Hr. Paul til at gaa op imod
  Obama. Og det har de selvfoelgelig fuldstaendig ret
  i. Romney er deres eneste – og meget beskedne –
  chance, selvom de ikke kan fordrage ham.
  Og det er der jo ikke noget at sige til.

Kommentarer er lukket.