Bedre økonomi er Romneys skræk

Af David Trads 5

WASHINGTON – 6.1.12: Alt tyder lige nu på, at Mitt Romney bliver den republikanske præsidentkandidat – men fredag kom der en tweet ind i min indbakke fra ham, hvis budskab illustrerer den største trussel mod, at han rent faktisk kan besejre Barack Obama:

While it is good news fewer Americans are out of work, we have lost 1.7 million jobs under @BarackObama – America deserves better.”

Det er et af verdens politiske paradokser – i Amerika som i resten af verden – at selv om folk i opposition offentligt altid giver udtryk for glæde, når økonomien går frem, ja, så bander de inderst inde over fremgang, fordi det selvsagt hjælper dem, der har magten. Romney er et godt eksempel i denne tweet. Han er nødt til at anerkende, at det er positivt, at de nye ledighedstal, som kom fredag, viser endnu et fald i arbejdsløsheden – men han er også nødt til at erindre om, hvor mange job, der er gået tabt under Obama.

Romney er – selvfølgelig – dybt bekymret over, at Obamas kurver bevæger sig i den rigtige retning – fordi udviklingen i USA ikke længere synes at gå fra slemt til værre, men nu fra slemt til bedre:

For det første – ledigheden er faldende:

Da Obama tiltrådte i januar 2008, var hver tyvende amerikaner uden arbejde – et tal, der steg til hver tiende på to år. De seneste måneder er arbejdspladserne på vej tilbage. Nu er ledigheden på 8,5 procent.

For det andet – væksten er på vej op:

Det første kvartal, hvor Obama var præsident, oplevede USA en vækst på minus 6,8 procent. Det seneste år er væksten kravlet pænt op ad. I tredje kvartal sidste år var den på plus 1,8 procent.

For det tredje – Obamas popularitet vokser:

For et halvt år siden erklærede sølle 43 procent sig tilfredse med ham, mens 53,2 procent var utilfredse. De nyeste tal viser, at næsten lige så mange er tilfredse som utilfredse med ham. 47,2 procent er glade.

Alle disse tre tendenser er hæslige for Romney – for hele hans kampagne er baseret på, at Obamas økonomiske politik (vækst- og hjælpepakker; gældsopbygning; gang i seddelpressen) har slået fejl. Romneys kampagne er nærmest udelukkende fokuseret på, at han med sin baggrund – kæmpesucces som businessman; ham, der reddede OL i Salt Lake City; kort sagt, manden med resultaterne – kan vende USA’s økonomi. Intet kan være værre for Romney end en økonomi, der åbenlyst er ved at rette sig op. Han må bede til Vorherre om, at det ikke sker…

For Obama er situationen selvsagt lige omvendt. Han må fejre weekend i højt humør, som Washington Posts Aaron Blake også konstatere under overskriften ’Jobs reports continue to bolster the new Obama.’ 

Se også denne kurve fra www.realclearpolitics.com, som viser, hvordan Obama i den grad er i færd med at indhente sin tabte popularitet:

Indeed, bad news for Romney. Chancen for at besejre Obama er lige nu for nedadgående.

DAVID TRADS

Følg også David Trads her:

’GLOBUS – USA’ på Radio24syv’

TWITTER

FACEBOOK

 

5 kommentarer RSS

 1. Af Christoffer R. Hansen

  -

  Som altid: “It’s the economy, Stupid”

 2. Af Martin Krøger

  -

  Barack Obama overtog præsidentembedet 20. januar 2009, ikke januar 2008.

 3. Af Bjørn Holmskjold

  -

  Amerikanerne er, på grund af de psykologiske lovmæssigheder, helt klart blevet sig selv den største fjende. Og det uanset, hvem de vælger som præsident. For uanset, hvem de vælger, så vil det være én, der er mindst lige så psykisk afvigende fra det normale, som den gennemsnitlige samfundsnormalitet er afvigende fra det normale.

  Ser man på de republikanske præsidentkandidater, så er oplevelsen den samme, som besøgte man en lukket afdeling på et psykiatrisk hospital. I USA er disse personlighedsforstyrrelser ikke blot fritgående, de betragtes tilmed som helt normale. Valgte, som de jo netop er, af et flertal i befolkningen. Hvorfor de netop bliver afspejlende gennemsnitsnormaliteten i samfundet.

  Derved bliver det psykisk syge det normale!

  På den måde er demokratiet ikke blot samfundsnedbrydende, men tillige påvisende, hvor psykisk afvigende befolkningen løbende bliver, som konsekvens af deres samfundsindretning.

  Det er i virkeligheden dét, som er den vestlige verdens største politiske paradoks – i Amerika som i resten af den vestlige verden – at befolkningen og de folkevalgte ikke er blevet advaret mod de psykologiske nedbrydningsprocesser, som samfundsindretningen logisk ville afstedkomme. Advaret af den i øvrigt omfattende ekspertise indenfor de psykologiske fagområder.

  Spørgsmålet kunne derfor være, hvor lidt de psykologiske eksperter egentlig ved om psykologi?

  Det er nu heller ikke det væsentligt, at få fastslået omfanget af psykologernes uvidenhed. For det er længe for sent at gøre noget ved de igangværende psykologisk processer i den vestlige verden. De er allerede nu, som klimaændringerne er tæt på at blive det, selvforstærkende.

  Det eneste væsentlige spørgsmål er nu, hvorledes vi, der kan forstå dette her, hurtigst muligt kan bidrage til, at den altødelæggende forståelse af naturens love i den vestlige verden udryddes. Før den, som en dødelig smitsom sygdom, bliver helt verdensomspændende?

  Vi skal naturligvis konsekvent bistå med at nedbryde en verdensøkonomi, der kun kan overleve ved evig vækst. Og det på en ekstremt overbefolket jord, der allerede er ved at være slidt op. For så at opbygge en verden, der er i balance med de naturens lovmæssigheder, som mennesket altid har været underlagt siden tidernes morgen.

  På den måde bliver det på alle måder en krig at overleve!

 4. Af Troels Trier

  -

  Tror helt sikkert, Obama klarer sig i 2012. Ikke med et 2008-resultat, men han bliver genvalgt.

  Primærvalget hos Republikanerne viser med al tydelighed, at de fleste hellere så en anden kandidat end Romney. Han ender jo nok med nomineringen alligevel, men præsident bliver han aldrig.

 5. Af Johannes Bremer

  -

  Mitt Romney tæver rivalerne i sydstat.
  I primærvalgs-meningsmålinger kan tingene hurtigt ændre sig, men det ser ud til at Romney er i stand til at vinde South Carolina – og hvis han vinder, er det nærmest slut for de fleste af hans udfordrer.
  Republikanerne fra Alabama og det øvrige religiøse syden jubler og ser den stærkt religiøse Romney, som en værdig artsfælle med gode muligheder for at vinde præsidentvalget i november mod den forhadte Obama!
  V.h. johannes

Kommentarer er lukket.