Iowa kan sænke Perry eller Gingrich

Af David Trads 5

WASHINGTON – 3.1.12: Det er folk som Charles Krauthammer, en ærkekonservativ og dygtig politisk kommentator på især Washington Post og FOX News, som det er værd at lytte til, når det handler om republikanerne. Hør her, hvad han sagde på FOX i timerne op til tirsdagens første primærvalg i Iowa:

”Iowa udnævner aldrig. Den sorterer fra – og det her primærvalg er et udskilningsløb.”

Krauthammers pointe er, at det for så vidt er ligegyldigt, hvem der vinder i Iowa. (I 2008 vandt eksempelvis Mike Huckabee, mens John McCain blot blev nummer fire.) Det, der er interessant er at se, hvem der klarer sig bedre og ringere end ventet, når vi natten til onsdag, dansk tid, har resultatet. De to, som Krauthammer selv vil følge med størst interesse i Iowa, er Newt Gingrich og Rick Perry, som han mener har mest på spil .

”Det afgørende er Newt og Perry. Bliver de nummer fire eller fem og kommer de tæt på top tre eller ej? Det vil afgøre deres skæbne.”

Meningsmålingerne op til tirsdagens primærvalg er temmelig åbne. Iowas republikanske vælgere er nogle af de mest konservative og mest liberalistiske i Amerika – og derfor står Rick Santorum (stærkt troende, stærke familieværdier) og Ron Paul (minimalstatsmand) til gode resultater. Ingen af dem har imidlertid en chance for at ende som den republikanske kandidat. Det vurderer jeg heller ikke, at Michelle Bachmann (Te-bevægelsens yndling) eller Jon Huntsman (Demokraternes favorit!) har.

Jeg er enig med Krauthammer – og med de fleste andre amerikanske kommentatorer – i, at der reelt kun er tre, som har en reel chance for at vinde nomineringen: Mitt Romney, Newt Gingrich og Rick Perry.

Romney, den tidligere Massachusetts-guvernør og succesrige businessman, er fortsat den ubestridte favorit til at blive Obamas udfordrer i november. I Iowa behøver han ikke at vinde, men han skal helst blive nummer to eller i hvert fald tre for at opretholde favoritrollen. Alle målinger tyder på, at det vil lykkes i dag.

For Gingrich og Perry er risiciene store i Iowa. Som Krauthammer fastslår, så kan en af dem allerede blive sænket i dag – for hvis en af dem falder klart uden for top tre, det vil sige en sølle femteplads med under ti procent, så kan det være slut. Gingrich, der for bare få uger siden stormede frem i målingerne, er i dybt fald – og det fald skal bremses i dag for at opretholde illusionen om en mulig sejr. Perry, som har rejst sig pænt, men langt fra nok, efter en forfærdelig november, har satset stort i Iowa – og han skal overraske positivt i dag for at blive taget alvorligt.

Det spændende ved Iowas resultat – som formentlig vil være tilgængeligt omkring klokken fire eller fem i nat, dansk tid – er, at udskilningsløbet nu er i fuld gang. Dynamikken i et amerikansk primærvalg ændres altid dramatisk, når feltet indsnævres en for en.

Jeg er tilbage med en analyse her på bloggen i morgen af, hvad det egentlige Iowa-resultat betyder.

DAVID TRADS

Følg også David Trads her:

FACEBOOK

TWITTER

’GLOBUS – USA’ på Radio24syv

5 kommentarer RSS

 1. Af Lars Hansen

  -

  “…og Ron Paul (minimalstatsmand) til gode resultater. Ingen af dem har imidlertid en chance for at ende som den republikanske kandidat.”

  Her gentager du blot de hjernedøde neocon-massemedier i USA om at Ron Paul ikke kan vinde. Men hvad bygger du egentlig den påstand på, hvis noget overhovedet?

 2. Af janus Kramer

  -

  David trads indlæg er et tydeligt bevis for at Ron Paul ikke må dækkes seriøst i de danske medier. Grunden er nok at han er krigsmodstander og har fordømt Obamas NDAA og fortolkninger af denne lov, som nærmest diktatorisk. Ron Paul har desuden fordømt Obamas brug af droner og meget mere…
  Det gør man ikke ustraffet af den danske presse.

 3. Af David Trads

  -

  @Janus Kramer:

  Jeg kan love dig, at jeg ingen intention har om at nedgøre Ron Paul. Han er en dybt interessant politiker, men hans synspunkter – ikke mindst dem du selv nævner – er alt for langt fra, hvad flertallet af republikanere mener, og derfor bliver han ikke valgt som partiets kandidat.

  David Trads

 4. Af Ib Heinisch

  -

  Charles Krauthammer er absolut ikke værd at lytte til, hvis man bare kender lidt til hans kommentarer i forbindelse med Iraq krigen. Det er nu også ganske uinteressat hvilken klovn fra GOP som bliver deres præsident kandidat, da han ikke vil have en chance for at blive valgt, selvom om Obama kæmper med en meget dårlig økonomi og ville have været et offer herfor, omend et besværligt offer, da alle kandidaterne lider af klovne effekten.

 5. Af George Nielsen

  -

  Istedet for at kun lytte til andre kommentatoere, I skal hellere lytte til vaelgere – som stemt staergt for Rick Santorum – Viva Italia!

Kommentarer er lukket.