Fem bud til medier under USA-rejsen

Af David Trads 36

(Denne blogpost er først publiceret på mediawatch.dk

All right, her er mine bud på de fem medier, som du bør opsøge under en ferie i Amerika – udvalgt ud fra at de helst skulle kunne findes uanset, hvor man er i landet. Jeg har ingen online-medier udpeget – ikke fordi de ikke er fremragende, for det er de, men fordi de jo af indlysende årsager også kan tilgås fra Danmark. Her er listen – oven i købet i prioriteret rækkefølge:

1. New York Times

Det er og bli’r bare en fremragende avis, som er så fuld af imponerende journalistik, der stadig sætter dagsordenen ikke bare i Amerika, men reelt i hele verden. Dens søndagsudgave er – om muligt – endnu bedre end den daglige, så hvis du har tid, så køb den og brug et par timer i dens selskab. Washington Post og Wall Street Journal er næsten lige så god – og så synes jeg næsten altid, at den lokale avis i den by, man kommer i, er et must, når man er mediemenneske (også når man er på ferie…).

2. CNN

Jeg kan ikke undgå at blive dagligt imponeret over den præcision, den aktualitet, den baggrund og den hurtighed, der dominerer CNN’s amerikanske flade (langt, langt bedre end CNN International). ‘AC360’ med Anderson Cooper, ‘The Situation Room’ med Wolf Blitzer og ‘GPS’ med Fareed Zakaria er alle af høj, høj klasse. Resten af amerikanske tv-nyheder er ret deprimerende – men prøv alligevel at se FOX News, eksempelvis ‘The O’Reilly Factor’ eller ‘On the Record’ med Greta van Susteren for at se, hvor slemt det er.

3. Time Magazine

Jeg har læst Time og Newsweek on-and-off i de sidste 25 år – og mens Newsweek er faldet voldsomt af på den (alt for ofte agerer det cheerleaders for Obama), så er Time fortsat af meget høj kvalitet. Times amerikanske udgave er et journalistisk overflødighedshorn af nyheder og baggrunde om politik, økonomi, internationalt og nationalt og kulturelt. Andre magasiner, som også er virkelig gode, er: Vanity Fair (som Euroman ville se ud, hvis det havde råd), Sports Illustrated og Rolling Stone (har altid et par gode politiske historier.)

4. National Public Radio

Det meste radio i USA er rædsomt, hvis man gerne vil have indhold – men NPR er den vidunderlige undtagelse. Det er P1 på den fede måde – drevet af fantastisk aktualitet, så man næsten uanset, hvornår man tænder, bliver opdateret og får mere at vide. NPR laver kun noget af indholdet til lokale public radios, resten er lokalt, find listen her . Hvis man vil høre megapopulært talk-radio, så få et chok på Rush Limbaugh [3].

5. The Colbert Report

Det meste tv på Comedy Central er virkeligt godt – og intet overgår efter min mening ‘The Colbert Report’, hvis koncept er afsindigt morsomt: Stephen Colbert optræder som ærkekonservativ, men er åbenlyst venstreorienteret, hvilket både giver nogle fantastiske indslag og utrolige interviews. Find det på dit hotelværelse, hvor det hver dag sendes lige efter det også ok ‘The Daily Show’ med Jon Stewart. Er du, som jeg, også fodboldinteresseret, så prøv FOX Soccer, som er fortrinligt og innovativt.

Følg også David Trads her:

www.facebook.com/david.trads

www.twitter.com/DavidTrads

36 kommentarer RSS

 1. Af Kasper Lauridsen

  -

  Ærkekonservative Berlingske har fundet sig en USA korrespondent som ene og alene oplister venstreorienterede medier som sine favoritmedier.

  Det svarer lidt til en person som vurderer at Politiken, Information, DR og Dansk Metal Medlemsblad, er de bedste medier i Danmark.

  Det er vel ingen overraskelse, men det forklarer jo da hvorfor USA-billedet i Berlingske (og andre danske medier) er så skævvredet som det er; de rationelle fornuftige demokrater, og de helt vildt ekstreme republikanere.

  Ærligt talt; Colbert Report – det var muligvist sjovt de første par gange, eller faktisk ikke engang da det jo blot var kopieret fra Daily Show, så man havde ligesom set det. Nu er det bare gentagelse på gentagelse af det samme vrøvl.
  Det er jo ikke engang sjovt på konservatives bekostning – det er bare pinagtigt i sin fordomsfuldhed og bekræfter sådan set blot det gns. hykleri på den amerikanske venstrefløj.

  Men Henrik Sass Larsens tese kan vi vel godt afskrive; Berlingske – den ultrareaktionære avis – identificerer sig grundlæggende ene og alene med venstreorienterede amerikanske medier.

  Go wonder.

 2. Af David Trads

  -

  Kære Kasper Lauridsen,

  Jeg synes nu ikke, at du er helt rimelig her – for jeg ud over, at jeg ikke synes, at man kan sige, at CNN eller New York Times’ journalistik er stærkt venstreorienteret, så nævner jeg jo helt konkret også Wall Street Journal.

  vh

  David Trads

 3. Af Søren Ravn

  -

  Jamen David – du anfægter altså slet ikke dit politiske ståsted, som venstreorienteret anti-republikansk!? Skulle du som ventet forblive tavs antager jeg at der er en vis grad af sandhed i postulatet, da det sjældent gavner ens karriere som alsidig og pseudo-journalist i et pseudo-konservativt mediehus…!

 4. Af Carsten B

  -

  David Trads,

  Du rammer fuldstændig plet på alle punkter. Alle er fremragende.
  Mht. Colbert Report, så nægter jeg at vende tilbage til DK, før de bliver sendt på der. Man skal nok forvente at det bliver på DR2.

  Kasper Lauridsen, jeg er ked af at du ikke kan se den stærke satire i Colbert Report, som rigtig nok er et spin off fra The Daily Show.
  Satiren er ikke udelukket målrettet Republikanerne, men hele det amerikanske politiske system. Det er fanme sjovt,

 5. Af Lizette Taguchi

  -

  Kaere David,

  Et par tilfoejelser til listen – for der er jo primaert tale om amerikanske medier for begyndere…

  Hvis man gerne vil have et bedre indblik i debatten mellem liberals og conservatives paa et mere nuanceret niveau end Keith Olbermann eller Rush Limbaugh, saa vil jeg foreslaa at man kaster sig over nogle af de velskrevne politisk orienterede magazines der findes herovre. F.eks.:

  Liberal: American Prospect, The New Yorker
  Conservative: Weekly Standard, American Interest
  Libertarian: Reason

  Mvh

  Lizette Taguchi
  Princeton, NJ

 6. Af Hans Pontoppidan

  -

  @Kasper Lauridsen: I Afghanistan hedder højrefløjen Taliban – betyder det, at man som dansk “højreorienteret” skal sympatisere med dem, ligesom man efter din mening burde sympatisere med republikanerne i USA, _udelukkende_ fordi de er mere højreorienterede end demokraterne?

 7. Af Hans Hansen

  -

  Well, jeg er ikke bosiddende i USA – men finder amerikansk politik utroligt fascinerende og skræmmende på samme tid. Jeg ville anbefale Politico.com(Navnet som Berlingske jo har tyvstjålet til deres egen side)og ikke mindst en del af de seriøse fact-finding hjemmesider såsom purlityer vindende Sct. Petersburg Times Politifact.com. Der er et par andre factcheck sider såsom Mediamatters.org og factcheck.org – men jeg har en snigende fornemmelse at de er en smule “biased” til venstre.

  Men den ultimative oplevelse er ikke Daily Show eller Colbert Report – Det er Real Time med Bill Maher – hvilket må være højrefløjens ultimative hade-objekt efter Obama,Acorn, Planned Parenthood, Pelosi osv. Desværre er det et HBO-show, så jeg må se det “ad omveje” – men det er simpelthen fremragende, især når de har en højrefløjens snakkehoveder i panelet, som Ann Coulter for et par uger siden.

 8. Af Lars Andersen

  -

  @ Carsten B

  Ingen grund til at blive i USA bare for at se det geniale Colbert Report show, alle afsnit lægges ud på CC’s hjemmeside næsten lige efter det er sendt. Du kan også se Jon Stewart før han sendes på DR 2.

  Og det er ikke ulovligt, ganske gratis – Colbert og Colbert Super-PAC er for fedt – kig med her: http://www.colbertnation.com/full-episodes/thu-july-14-2011-jose-antonio-vargas

 9. Af Allan P

  -

  Jeg nyder BÅDE nyde at se Real Time og The O’Reilly Factor. Bill Maher og O’Reilly er begge dygtige og underholdende.

  Daily Show er ikke min kop te, men Jon Stewart er fremragende. De der ikke har set Stewart og O’Reilly debattere head-to-head, bør straks finde duellerne på YouTube. Stewart hos Crossfire er også nærmest blevet legendarisk (3,8 millioner hits på YouTube).

  CNN i USA er muligvis fremragende. Men hvorfor i alverden skal vi her i Europa slæbes med det asiatisk orienterede sekunda materialee de sender på CNN World.

  Colbert Report er for pinligt, og har intet med nyhedsformidling at gøre.

 10. Af Peter Tveskov

  -

  NY Times er som den gamle sovietiske propaganda: 75% sandt og resten politisk propaganda. Men godt gjort.

  For ikke at ødelægge ens morgenmad skal man abonere pa både NY Times og Wall Street Journal.

  Eller kommer der røg ud af ens ører. Det er ikke godt for nerverne.

  Fugettabouit: TIME og Newsweek: Begge fascistisk (i.e.Obama/Rahm Emauel) propaganda.

 11. Af Jesper Jakobsen

  -

  Det irriterer mig grusomt at en laang række danske mediepersonligheder altid skal slå ned på Fox News – at der findes en række venstreorienterede ditto´er i eks. MSNBC forbigår man nemt. Det er aldrig så problematisk at få serveret virkeligheden i et klart venstreorienteret lys.

  Men hvis den bliver severet igennem et klart højreorienteret prisme, så er fanden løs.

  Jeg synes det var en fornøjelse at se Fox news da jeg var i USA. Jeg ville personligt nok stemme demokratisk, men jeg synes det kan være befriende at få præsenteret tingene igennem en soleklar åbenlys vinkel. Ikke som herhjemme hvor man prædiker objektivitet, som ikke er muligt, og under den parably vinkler man så tingene.

 12. Af Ellen Ivens

  -

  Helt enig mht NYTimes og NPR. Vi ser BBC America, naar vi vil have en tv-avis med mere end overskrifter og reklamer afbrudt af lette nyheder.

 13. Af Patrick J Hrdlicka

  -

  Som bosiddende i USA paa femte aar kan jeg paa det allervarmeste anbefale ‘The News Hour with Jim Lehrer’ paa PBS; isaer fredagens analyse af Shields and Brooks er fabelagtig og underholdende. ‘Washington Week with Gwen Ifil’ er et fremragende 30 min ugentligt program der decideret analyserer det politiske spil i DC. Jeg formoder at begge programmer ogsaa kan streames fra DK.

  Tak til Trads (og Hoei) mange gode indspark…

 14. Af Torsten Rasmussen

  -

  The O’Reilly Factor og On the Record w/ Greta Van Susteren er begge solide shows. Fox News er rent faktisk fair og afbalanceret.

 15. Af Jens Hansen

  -

  Berlingske Tidendes USA korrespodent lister 5 meget venstreorieterede medier op til anbefalelse. Der er ikke meget ‘borgerligt’ over Berlingske mere efter Lisbeth Knudsen har fået alle sine socialdemokratiske partikammerater ansat på avisen, samtidig med at borgerlige kommentatorer som Lars Hedegård og Mikael Jalving er blevet udrenset.

 16. Af Kaare Jørgensen

  -

  Jeg må sige at jeg fik næsten et chok da jeg læste listen. Måtte tjekke adressefeltet i min browser for at være sikker på jeg ikke var inde på Information eller Politikens hjemmeside.

  Efter at have forvisset mig om, at jeg var inde på Berlingskes side må jeg siges at være forfærdet over, at en sådan liste skulle komme fra en borgerlig avis. På nær Time Magazine, så er resten af de listede jo klart venstreorienteret.

  Berlingske er i forfald…

 17. Af Helle Riedel

  -

  Jeg er ganske ofte i DC, hvor jeg med stor glæde og entusiasme lytter the Diane Rehm Show. En meget klog og velovervejet dame. Hun taler ikke som hun ser ud altså. LOL .

 18. Af Simon Andersen

  -

  Kære David,

  Jeg synes du nævner nogle gode eksempler på god amerikansk journalistik, som jeg også selv nyder. Jeg er ofte uenig i meget af journalistikken, men det gør det jo ikke til dårlig journalistik.

  Jeg synes fx også at FOX News er en rigtigt god medieoplevelse, og de gør det godt som modvægt til mange af de mere venstreorienterede medier. De har både almindelig nyhedsdækning og opinion. O’Reilly er jo fx en opinionsprogram, så hvis man ikke bryder sig om ham, så kan man jo bare se Chris Wallace om søndagen. Den daglige nyhedsdækning er generelt rigtig god på FOX News.

  Godt indlæg Trads.

 19. Af Daniel Nielsen

  -

  Berlingske har i det mindste valgt at bruge et billede fra FOX for at få folk til at læse denne blog…. FLOT når det ikke er et af de nævnte medier… Troede i ikke at NYT “solgte” nok?

 20. Af Ellen Ivens

  -

  Hvordan kan New York TImes, NPR, og CNN opfattes som venstreorienterede? Fordi de ikke er decideret hoejreorienterede? Jeg opfatter baade NYT og NPR som politisk neutrale med solid journalistik. Hvis man vil have menings programmer, der ligger til venstre for den amerikanske midte, kan man altid proeve Rachel Maddow paa MSNBC. Medierne i USA er lige saa polariseret som resten af landet, det goer NYT, NPR, etc endnu vigtigere, fordi de repraesentere viden og analyse baseret paa fakta og ikke paa meninger eller politisk overbevisning.
  Glimrende liste David Trads.

 21. Af Lisa S.

  -

  Ak, David, så er du alligevel nået bunden. Kunne du virkelig ikke afbalancere dine fem bedre… At påstå at du “helt konkret nævner WSJ” kan jo ikke bruges til meget i og med at du ikke engang gav den en plads på “din liste”, ifølge din tekst burde WSJ have ligget på en delt 1’er eller som nr to…

  Hold da fast, sagde du yderst til venstre medier og Colbert er endda på, usmageligt. Den kan du vist gøre bedre, hva!

 22. Af Peter Huggler

  -

  Hej David,

  The colbert report kan ses på Colbert’s hjemmeside, på samme måde som the daily show

 23. Af Lisa S.

  -

  Iøvrigt er billedet der medfølger artiklen slem misvisende… Jeg kan ikke se Greta på din liste….

 24. Af Andreas Jensen

  -

  The New York Times er uden tvivl liberal, dvs. venstreorienteret, det ved enhver amerikaner med bare lidt hjerne, og det er pinligt, hvis David Trads enten ikke ved det, eller ikke vil kendes ved det. NPR er stærkt venstreorienteret, CNN er mellemstærkt venstreorienteret, Colbert er stærkt venstreorienteret. Puha.

 25. Af Andreas Hansen

  -

  Kære David, en mindre afbalanceret liste må man lede længe efter. Glen Beck fremstår efterhånd som mere objektiv og kildekritisk end denne avis USA korrespondenter. Nu må Berlingeren tage sig sammen, som sagt en borgelig avis kan kun produceres af borgelige journalister. Jeg opsagte mit abbonnent efter hyldest reportagen til Villy Søvndal (det var nærmest tale om et særtillæg!!) sidste sommer.

 26. Af Frank Leegaard

  -

  @Hans Hansen, 18. juli 2011 kl. 21:29

  Den med at stjæle Politico og fordanske, er ikke gået særligt godt.

  Særligt kvindelige betjente, må da føle sig sig stødt. 🙂

 27. Af Frank Leegaard

  -

  @Kaare Jørgensen, 19. juli 2011 kl. 09:14

  Berlingske er i forfald?

  Eller sandheden er ilde hørt?

  Man kan vel ikke være uenig i at det knaldgo journalistik at få hele NotW-skandalen blotlagt som NYT gjorde?

 28. Af Peter Jensen

  -

  Det forekommer mig, at mange af kritikerne af Trads’ indlæg ikke har fanget, hvor langt tyngdepunktet i den amerikanske politiske debat befinder sig til højre for det danske. Den politiske mainstream i USA inkluderer personer, der højlydt spekulerer i at nedlægge velfærdsstaten og mistænkeliggør enhver form for statsindgreb i privat foretagende som totalitær socialisme. Disse er især at finde på Fox. Pendanten til store dele af “venstrefløjen” i USA befinder sig stadig på midten eller højrefløjen af det danske politiske spektrum.

 29. Af Andreas Jensen

  -

  @Peter Jensen – at Danmark er – udover Søvndals venner fra Nordkorea og Cuba – måske verdens mest venstreorienterede land (i hvert fald på nogle punkter), betyder sgu ikke, at Berlingske skal betragte USA og amerikanske medier med de socialistiske danske briller. Og som du tydeligt kan se her i kommentarfeltene, så er der mange Berlingske-læsere, der har det helt fint med den amerikanske højrefløj og er efterhånden ved at droppe avisen, som er ved at blive Politiken light.

 30. Af Andreas Jensen

  -

  Og du må for min skyld hellere end gerne nedlægge velfærdsstaten.

 31. Af Andreas Hansen

  -

  @ Peter Jensen. Er usikker på hvordan dit indlæg skal forstås. Jeg bor på den vestlige side af pølen og ser gerne FOX aftenprogram, O´reilly, Hannity osv. Jeg er overbevist om at mange i DK inkl. en hel del journalister har en helt ubegrundet holdning til Fox. Kanalens saglighed og objektivitet er på et højere niveau end dansk fjernsyn, problemet for europæiske iagttagere er dog todelt, dels en meget anderledes og aggressiv debatkultur og dels det faktum at Fox åbent står for sit politiske tilhørsforhold (til forskel fra dansk TV, herunder især DDR som havde været langt mere troværdig om de ærligt indrømmede at de helst så enhedslisten danne regering).

 32. Af Christian Lucas

  -

  Sikke noget ultra konservativt sludder, lige bortset fra Colbert. Du vil faa meget bedre daekning og umanipuleret information fra Democracy Now, The Nation eller Mother Jones. Det tog NY Times’ redaktion over et aar at bringe NSA aflytningsskandalen frem i lyset, og det kun fordi deres journalist var saa traet af deres knaefald for regeringen.

  Som en der bor halvdelen af aaret i Seattle, er jeg naturligvis lodret uenig i AHs glaede ved Fox News, som jeg mener er 90% fascisme uden et minimum af kildekritik.

  Ind imellem lyder det som om Trads helst saa alt sandhed komme fra Bill Kristol et al….det er jo tragisk.

 33. Af Peter Jensen

  -

  @ Andreas Hansen: Jeg tror, du skal hjem. Du er vist blevet en anelse skinger af amerikansk debatkultur. 🙂
  Berlingske er en dansk avis, hvorfor den formes af og relaterer sig til det danske politiske klima. Ved ikke hvordan en dansk avis kan undgå at betragte omverden med danske briller.
  Og grunden til at Fox har et dårligt image i Europa er, at kanalen er fyldt med hysteriske prædikanter og monologiske mørkemænd, der fremmaner medietornadoer på regelmæssig basis. Jeg er for en vis aggressivitet og respektløshed i politisk journalistik, men det på Fox har intet at gøre med en sund mediekultur.

 34. Af Jens Jensen

  -

  Jeg vil gerne takke dig, Trads, for at indrømme at du åbenbart ikke er interesseret i alment orientering fra USA. Dine overskrifter tydeligt viser, hvilke medier du læser, ser og hører.

  Dette er igen en bekræftelse på hvor vanskeligt det er for mine Danske venner at få en nuanceret holdning til forholdene her i USA.

 35. Af Per Esmann Jensen

  -

  Det hedder vist “fem bud på”, ikke “fem bud til”.

 36. Af Mads Olesen

  -

  Jeg tror måske det er vigtigt at skelne mellem dansk højeorienteret og amerikansk højreorienteret. Demokraterne ville vel blive betegnet langt til højre for midten i Danmark, mens Republikanerne ville blive betragtes som en kuriositet.

  Jeg mener, hvem i Danmark ville seriøst overveje, at afskaffe offentlig sygesikring, eller foreslå at undervise i kreationisme i skolerne?

  Såkaldte liberale medier i USA er vel en meget god repræsentant for konservative medier i Danmark?

Kommentarer er lukket.